Bahatost prestoničke vlasti

Preuzeto sa: dnevno.rs

Prvom beogradskom skvoš klubu „Skvošlend” stiglo je rešenje o rušenju od strane SRC „Pionirski Grad”, iako taj klub redovno izmiruje sve svoje obaveze.

4665-skvoslend-580x0Problemi za ovaj klub su krenuli pre godinu dana kada je postavljen novi direktor SRC Pionirski Grad. Pritom, nikome nije jasno zbog čega je krenula hajka na njih.

 

– Mi to zaista ne razumemo. Sve je počelo kada su nam ponudili aneks ugovora koji nismo prihvatili, a kojim su nam tražili suštinsku promenu Ugovora – rekao je za Dnevno.rs  Predsednik Skvoš asocijacije Srbije Čedomir Vitorović, koji je ujedno i prvi čovek „Skvošlenda”.

 

„Skvošlend” je potpisao ugovor sa SRC Pionirski Grad još 2003. godine i trebalo bi da je na snazi do 2018.

 

– Ugovor je i dalje na snazi, ali od neprihvatanja aneksa imamo problem i od tog trenutka su krenule tužbe. Sada imamo tri sudska spora i protiv nas se vode i upravni postupci. Sve obaveze iz Ugovora, režijske troškove i obaveze prema državi redovno izmirujemo od prvog dana – kaže naš sagovornik.

Neverovatno zvuči podatak da im čak nikakav kompromis nije ponuđen, a sa sabotažama se sureću gotovo svakodnevno.

 

– U pitanju je bio ultimatum da se iselimo. Prvo su nam gasili struju, onda su slali inspekcije, protivpožarce, sada su krenuli sa tužbama i sudskim sporovima i na kraju sa rešenjem za rušenje – izjavio je Vitorović.

Kako kaže, oni se bave samo sportom i ne žele da insinuiraju da li neki pojedinac iz gradske vlasti stoji iza svega. Za pomoć su kucali na vrata mnogih pojedinaca i institucija.

 

– Sa opasnošću gašenja skvoša u Beogradu upoznati su Ministar sporta i omladine RS, Gradski sekretar za sport, Sportski savez Srbije, Sportski savez Beograda, Gradonačelnik Beograda, Olimpijski komitet, kao i međunarodne skvoš federacije (ESF i WSF) – rekao je on i naveo je naredne korake u odbrani kluba:

 

– Reprezentacija Srbije u mlađim kategorijama sprema se za takmičenje u Zagrebu, seniori se spremaju za pojedinačno Evropsko prvenstvo, Evropska skvoš federacija u znak podrške i priznanja za rad u sportu dodelila nam je timsko Balkansko prvenstvo, Svetska skvoš federacija u maju šalje delegaciju sa direktorom WSF i najboljom igračicom sveta kao podršku. To su naši koraci: dalji rad i unapređenje.

Ovaj klub je dom Skvoš asocijacije Srbije i dom nacionalne selekcije Srbije. U njemu radi i od njega živi petnaest porodica. Raduje i podrška građana.

 

– Zaista smo prijatno iznenađeni količinom podrške koja je nepodeljena. Svi su začuđeni kako je moguće da se tako nešto dešava. Znaju koliki značaj ovaj klub ima u svetu skvoša i da je regionalni centar. Još teže je objasniti našim prijateljima iz inostranstva kako je moguće da nas Grad Beograd, koji finansira projekte koje mi radimo (projekat četiri škole, trofej Beograda i sl.), ponaša na ovakav način. Svi se nadamo da ćemo brzo prevazići ovu situaciju i da ćemo uspeti da prvi srpski olimpijac u skvošu bude dete koje sad trenira u Skvošlendu. To je naš san na kome radimo već dvanaest godina – zaključio je za Dnevno.rs Čedomir Vitorović.