Igrajte skvoš – čuvajte svoje zdravlje!

 

Iako nije mnogo popularan sport u Srbiji, skvoš je stekao veoma veliku popularnost kao sport u svetu. To je sport koji se igra na terenu određenih dimenzija i zahteva korišćenje reketa i šuplje gumene loptice. Skvoš igraju dva ili četiri igrača. Skvoš igrači se brzo kreću i zbog toga je skvoš sport koji predstavlja odličan kardiovaskularni trening. Zato je skvoš čak priznat kao broj jedan fitnes sport i čuvar zdravlja. Skvoš je igra koja se može igrati u bilo kom životnom dobu i lako se uči.

Najmasovniji rekreativni sport

Upoznajte 10 najvažnijih prednosti igranja skvoša:

 

Razvija agilnost – Izvijanje, naglo zaustavljanje, savijanje, skakanje, trčanje i sprint samo su neki od poteza koje telo vrši dok igrate skvoš. Kao takav sport, skvoš zahteva i podstiče svoje igrače da budu spretniji. Radeći ove pokrete skvoš uslovljava sportiste da budu agilni u mogućnosti da se brzo zaustave, ponovo potrče i menjaju pravac. Uz skvoš igrač stiče brzinu i eksplozivnost reakcije, a poseban izazov predstavlja održavanje uravnoteženog stava, koji je neophodan da se loptica udari jako i precizno.

Izoštrava koordinaciju „oko-ruka“ – Skvoš promoviše dobru koordinaciju „oko-ruka“ na način da motiviše igrača da svoj vid fokusira na lopticu i prilagodi svoje telo i ruke tako da možete da je udari i vrati nazad određenom jačinom i na tačno definisano mesto. Koordinirana kontrola pokreta očiju, kretanje ruku i obrada onog što vidi, kod igrača povećava tačnost i finese kretanja. Pošto koordinacija „oko-ruka“ teži da se smanjuje sa neučestanim aktivnostima koje neguju ovu vrstu koordinacije, skvoš je premer sporta koji čuva i dobro razvija koordinacione sposobnosti.

Održava fleksibilnost tela – Stalni pokret, posebno kretanje izvan tipičnog opsega pokreta, tako često potrebni u igri skvoš, omogućavaju zglobovima, ligamentima i krvnim sudovima da se protegnu, postanu elastični i samim time poboljšaju protok krvi u telu. Fleksibilnost tela u sprezi sa reketom, igraču štedi energiju i smanjuje šanse za gubitak poena. Stalnim igranjem skvoša igrač će poboljšati fleksibilnost i obezbediti da mišići dobiju najviše nakon svake igre.

Koncentracija – Od samog početka igre, oči su oštro fokusirani na loptu u svakom trenutku. Fokusiranje gde se udara i znanje gde i kako će se odbiti obezbeđuje mentalnu i vizuelni koncentraciju, dok se periferni vid koncentriše na pokrete vašeg protivnika u nadi da će ih uhvatiti nespremne.

Usmerava snagu i poboljšava kondiciju – Igranje skvoša igračima pomaže da steknu moć i sposobnost da primene svoju snagu. U ovom slučaju, ta primena snage odnosi se na zamah reketa u želji da se loptica udari brzo i precizno. Snaga potrebna u igri skvoš će igraču pomoći da zategne noge, ruke i stomak, a svojim tempom igre skvoš će pomoći u održavanju zdrave telesne težine. Koristeći svoje donje i gornje mišiće tela istovremeno upareno sa intenzitetom „Stop-and-sprint“ pokreta, igrač može sagoreti u proseku 500 kalorija u 30 minuta (ili 1.000 kalorija za jedan sat).

Povećava zdravlje kardiovaskularnog sistema – U igri skvoš ima trčanja, skakanja i skakanja u potrazi za lopticom, tako da srce i pluća rade maksimalno efikasno. Intenzivna igra će kod igrača zadržati veliki broj otkucaja srca svo vreme tokom meča i na taj način igrači će učiniti svoj srčani mišić jačim i upumpati što više krvi do mozga i ostatka tela. Ovaj proces je podsticaj izdržljivosti, jer dovodi više kiseonika mišićima.

Poboljšava samopouzdanje – Posle igre, igrači razvijaju osećaj dostignuća i poverenja, bez obzira na to da li su dobili utakmicu. Uzimajući u obzir da je učestvovao u tako intenzivnoj igri kao što je skvoš, igrač dobija podsticaj samopoštovanja i osećanje pouzdanost i sigurnost u svoje sposobnosti.

Obezbeđuje mentalno blagostanje – Kod početnika u skvošu angažovanje je 95% fizičko i 5% mentalno. Kako napreduje fizička sprema, angažovanje postaje 95% mentalno i 5% fizičko. Umesto da se fokusira na hvatanje dah i ne gubljenje loptice, igrači sada mogu da se fokusiraju na strategiju igre. Koncentrisanjem na igru i okruženje igrač će pojačati svoju mentalnu budnost i osećaj prostora.

Ublažava stres – Skvoš deluje kao predivan način za oslobađanje od stresa, posebno nakon veoma zahtevnog dana. Ako je igrač ljut ili frustrirani na poslu, zaokupljen porodičnim problemima ili stresnim situacijama koje donosi brz način života, skvoš mu može pomoći da sva negativna osećanja i bes iskali na terenu, tako što će udariti lopticu najjače što možete u zid. Nema lepšeg osećaja zadovoljstva i olakšanja nego kad svoju negativnu energiju čovek pretvori u energiju za igru!

Poboljšanje socijalne veštine – Zato što Vam je potrebno najmanje još jedna osoba da igrate skvoš, SquashLand nudi prijateljske turnire i druženja kako bi se osiguralo da oni koji su zainteresovani za skvoš imaju partnera za igru i takmiče jedni sa drugima. Igrači će imati priliku za putovanja, upoznavanja i druženja sa ljudima sličnim sebi.

Probajte skvoš. Naš klub Vam omogućava da skvoš igrate rekreativno u Vaše slobodno vreme ili budete takmičar.