Tel: 064/6400187
Email: uprava@squashland.com
OBAVEŠTENJE O ZATVARANJU

OBAVEŠTENJE O ZATVARANJU

Poštovani članovi i prijatelji kluba, SquashLand klub zatvorio je svoja vrata 1.2.2018 godine.

Opširnije

Pravila igre

Skvoš pravilaSkvoš je igra za dva ili četiri igrača, koji koriste rekete i lopticu za igru, igra se na posebno konstruisanom terenu za squash – teren, reket i loptica moraju biti po međunarodnim squash standardima (WSF).

Poentiranje u squashu

Meč se sastoji iz više setova, pet najviše (tj. igra se na tri dobijena seta, a nekada i na dva dobijena seta) – zavisno od okolnosti, takmičenja ili organizatora istih. Set se igra do 11 poena, osim ukoliko rezultat ne bude 10:10 (deset oba). U ovom slučaju igra se na dva razlike.

Na svaki servis jedan od igrača osvaja poen.

Ukoliko igrač koji servira pogreši (izgubi poen) servis preuzima protivnik.

Zagrevanje

Pre početka meča igrači koji su na terenu imaju pravo na petominutno zagrevanje – po dva ipo minuta sa svake strane terena – da se pripreme za igru i da ’’zagreju ’’ lopticu kojom se igra.

U toku zagrevanja oba igrača moraju imati mogućnost da se zagrevaju pod istim uslovima i da imaju jednak ’’posed’’ loptice za igru.

Kada se loptica menja u toku meča, ili ukoliko se meč nastavlja posle nekog prekida, igrači zagrevaju loptu do potrebne ’’temperature’’ za igru.

Lopticu u bilo kom periodu meča može ’’zagrejati’’ bilo koji od igrača na terenu.

Servis

Igra – meč, počinje servisom. Okretanjem reketa odlučuje se koji igrač počinje meč, to jest ko prvi servira. Igrač servira sve dok ne izgubi servis.

Servis se izvodi sa mesta za servis ’’service box’’. Na početku meča, sledećeg seta ili pri preuzimanju servisa igrač koji izvodi servis bira sa kojeg mesta za servis ’’service box-a’’ će izvesti udarac.

Igrač menja mesto izvođenja servisa ’’service box-a’’ posle svakog uzastopno osvojenog poena. Kada se servis ponavlja izvodi se sa istog mesta za servis ’’service box-a’’, sa kojeg je prethodno izveden servis.

Igrač izvodi servis becanjem loptice ili iz ruke ili držeći je na reketu, i zatim izvodi udarac reketom. Ukoliko igrač ne pokuša pri prvom bacanju da udari lopticu, ima pravo da ponovi udarac.

Servis je dobar ukoliko igrač koji izvodi udarac stoji jednom nogom na mestu za servis ’’service box’’ u trenutku izvođenja servisa, loptica udari iznad servis linije, a ispod gornje aut linije na prednjem zidu terena (dozvoljeno je da loptica udari i u bočne zidove terena ispod aut linije), i kada loptica po odbijanju ide ka protivnikovoj polovini terena.

Servis se ne izvodi ukoliko protivnički igrač nije postavljen i ukoliko sudija nije rekao trenutni rezultat igre.

Igra

Ukoliko je upućen pravilan servis, igrači naizmenično vraćaju lopticu do greške pri udarcu – vraćanju loprice ili do žalbe jednog od igrača.

Dobro vraćanje

Loptica je dobro vraćena, tj. udarac je dobar ukoliko se loptica vrati pravilno pre drugog udarca o pod, loptica udari prednji zid iznad donje aut linije, a ispod gornje aut linije bez prethodnog odbitka o protivnika (odeća, telo ili oprema) ili pod (odijanje loptice od bočnih zidova kao i ka bočnim zidovima je dozvoljeno i ispravno ukoliko je izvedeno bez izbacivanja loptice u aut), ukoliko loptica nije izbačena u aut (ispod donje linjije na prednjem zidu, iznag gornje linije na prednjem zidu, iznad linije stakla na zadnjem zidu ili iznad linije iscrtane na bočnim zidovima).

Kontinuitet igre

Oba igrača bi trebalo da se trude da kontinuitet igre traje što je duže moguće i da svojim ponašanjem, igrom i opremom ne narušavaju tok igre.

Sudija može prekinuti igru ukoliko je potrebno na period koji je potreban da se obezbedi nesmetan nastavak meča.

Igrači imaju pravo na pauzu od 90 sekundi posle zagrevanja, a pre početka meča i između setova kada mogu da napuste teren, ali moraju biti spremni za igru ili nastavak iste pre isteka ovog vremena.

Uz saglasnost sudije igrač ima pravo da traži dodatni prekid od 90 sekundi u toku igre – neispravnost opreme ili zamena iste.

U slučaju ubacivanja predmeta na teren, ubacivanja opreme, spadanja dela opreme sa bilo kog od igrača i sl. sudija prekida igru do otklanjanja nepravilnosti, objekta i igrači su u obavezi da poštuju sudijsku odluku po pitanju prekida (let, stroke, penalty…).

U slučaju povrede igrača sudija prekida igru do otklanjanja povrede ili donosi odluku o prekidu i igrači su u obavezi da poštuju sudijsku odluku po pitanju prekida.

Osvajanje poena

Igrač osvaja poen ukoliko protivnik ne vrati lopticu pravilno, ukoliko loptica udari protivnika ili ukoliko sudija dosudi ’’stroke’’.

Žalba

Igrač za vreme trajanja seta, meča ima pravo da se žali na:

Odluku markera – da li je loptica dobra ili ne
Protivnikovo ponašanje na terenu
Protivnikovu igru – servis, preterani zamah, smetnje pri kretanju,..

Žalba se upućuje sudiji uz podizanje ruke i glasan zahtev (foult, let, out,…)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najzdraviji sport!

Po poznatom američkom časopisu Forbes, skvoš je proglašen za najzdraviji sport na svetu, još ispred plivanja, veslanja, košarke, itd. Skvoš angažuje veliki broj mišićnih grupa i kao takav pozitivno deluje […]

Pročitajte više
Sagorite 1.000 kalorija!

Skvoš je sport uz koji je moguće sagoreti 1.000 kalorija za 45 minuta. Skvoš je najrasporostranjeniji rekreativni sport na svetu. Ima jednostavna pravila i veoma je popularan u svim generacijama: […]

Pročitajte više
Deca i skvoš

Razvijajte se pravilno uz skvoš Skvoš je sport koji je naročito pogodan za učenike osnovnih i srednjih škola. Kod njih se često javljaju deformiteti kičmenog stuba, insuficijentnost trbušnog zida i ramenog […]

Pročitajte više
Prvi srpski skvoš klub

Prvi srpski i beogradski skvoš klub SquashLand osnovan je 2003. godine. SquashLand je klub napravljen u zaboravljenom Pionirskom gradu u Košutnjaku, u nemogućem vremenu kada je ovaj dragulj Beograda bio ruiniran […]

Pročitajte više
Istorija skvoša

Početkom XIX veka grupa zatvorenika iz Londonskog zatvora Fleet, prekraćivala je vreme udarajući reketom lopticu o zatvorski zid. Usput su postavili i određena pravila, i ujedno udarili temelj danas najrasprostranjenijem […]

Pročitajte više