Vladislav Farkaš – Naš Fare: Pionir srpskog skvoša

U Beogradu je trenutno na godišnjem odmoru nekadašnji vicešampion Srbije u skvošu i naš istaknuti reprezentativac Vladislav Farkaš. Imali smo zadovoljstvo da nakon dužeg perioda treniramo s njim i zahvaljujemo mu se na vremenu koje je odvojio za razgovor s nama. Fare je pričao o svom iskustvu iz Dubai-a gde trenutno živi i radi kao skvoš i fitnes trener, domaćoj skvoš sceni i današnjim članovima reprezentacije koje je trenirao dok su bili juniori.

SQL: Koliko dugo živiš u Dubai-u i šta nam možeš reći o klubu u kom radiš?
VF: U Dubai-u živim od 17.05.2015 godine. Radim u klubu koji je deo kompanije Fitness First koja u Dubai-u u svom sastavu ima 26 fitnes klubova dok na celom Bliskom istoku pod njenim okriljem posluje čak 60 fitnes klubova. Moj klub se zove Elite Squash Academy i osim terena za skvoš poseduje i teretanu, teniske terene, multifunkcionalnu salu za razne sportove kao što su košarka, fudbal, badminton… U sklopu kluba se takođe nalazi i SPA centar.

SQL: Da li si učestvovao na nekim takmičenjima i koje si igrače imao priliku da upoznaš?
VF: Posle prvih mesec dana boravka u novom klubu imao sam priliku da igram na turniru u organizaciji Elite Squash Academy. Turnir je bio podeljen u tri kategorije na osnovu kvaliteta prijavljenih igrača. Igrao sam u najkvalitetnijoj kategoriji i na žalost izgubio sam finalni meč. Nakon toga više nisam učestvovao na takmičenjima. Trenutno se pripremam za Zalivsku ligu koja počinje u septembru. Liga se igra u Dubai-u i u Abu Dhabi-u. Učestvuje puno izuzetno kvalitetnih igrača tako da trenutno vredno treniram.

SQL: Pratiš li dešavanja na domaćoj skvoš sceni?
VF: Iskreno, ne stižem puno da pratim dešavanja. Mogu da primetim dominaciju Marka Matanovića i Jelene Dutine. Drago mi je da je Dutina počela da igra PSA turnire. To je neophodno za razvoj jednog takmičara. Sviđa mi se i činjenica da Šikman i Brcanski igraju ligu u Austriji. Upravo im je to neophodno za podizanje igre na viši nivo.

SQL: Kako si zadovoljan razvojem igrača koje si trenirao u Beogradu dok su bili juniori? Ti igrači su danas nosioci reprezentacije (Šikman, Šofranac, Filipović, Brcanski).
VF: Generalno sam zadovoljan. Smatram da je neophodno da više treniraju i da igraju lige u inostranstvu, da nastave da igraju u Austriji i Mađarskoj. Potrebno im je da igraju što više turnira u Evropi. Idealni su im PSA sateliti. Bez jakih mečeva nema napretka. Takođe im je potrebno da treniraju sa igračima čiji je nivo igre viši od njihovog. Boravak na turnirima u inostranstvu je neprocenjiv za njihov razvoj.

SQL: Koji bi savet dao polaznicima Škole skvoša?
VF: Trening. Rad. U što većoj meri! Ne samo dva ili tri treninga nedeljno u Školi skvoša već i rad na fizičkim predispozicijama. Fizička priprema mora da bude deo njihovog treninga, ne samo igra. Tu pre svega mislim na rad na brzini, eksplozivnosti, izdržljivosti i koordinaciji. Trening ne sme da se svede na igru dva ili tri puta nedeljno. Moramo da razlikujemo rekreaciju i sport. Tri sata aktivnosti nedeljno predstavljaju rekreaciju, sport podrazumeva sat ipo aktivnosti dnevno. Za polaznike Škole skvoša je jako bitno da povećaju obim treninga. Savetovao bih im i da što više gledaju skvoš mečeve na SQUASH TV-u i da u razgovoru sa svojim trenerima rade na taktičkom planu.

SQL: Po zanimanju si Profesor fizičke kulture. Po tvom mišljenju, koje karakteristike čine skvoš pogodnim sportom za razvoj dece?
VF: Skvoš je izuzetno pogodan za razvoj dece, naročito dece starosti od 8 do 12 godina. Trenirajući skvoš deca razvijaju brzinu i fleksibilnost. Posebno skvoš pogoduje za razvoj koordinacije kod dece imajući u vidu činjenicu da dete koristi i reket i lopticu. Istakao bih i socijalizaciju kao vrlo bitan segment skvoša. Deca na početku treniraju u grupi, upoznaju vršnjake, druže se i putuju na takmičenja i pripreme.

SQL: Ko ti je najdraži od aktuelnih vrhunskih igrača?
VF: Generalno moji omiljeni igrači su sa francuskog područja. Pre svih to je Gregory Gaultier. Njega redovno pratim. Takođe volim da gledam i Mohamed Elshorbagy-ja koji je imao vrlo uspešnu sezonu.

SQL: Kakvi su ti utisci sa nedavno održanog PSA turnira u Dubai-u?
VF: World Series Finals u Dubai-u je protekao glamurozno, baš kao i svi sportski događaji u tom gradu. Taj turnir će se igrati u Dubai-u i naredne dve godine i to u zdanju Dubai opere čiji se završetak izgradnje očekuje na jesen i koja će biti pravo arhitektonsko čudo. Uživao sam gledajući trenutno najbolje igrače na planeti. Utisci su mi više nego fenomenalni. Gregory Gaultier je igrao svoj najbolji skvoš i pokazao je zašto je deset godina u samom vrhu PSA rang liste. Cameron Pilley koji je izgubio u finalu na mene je ostavio mnogo dobar utisak. Oduševio me je svojom igrom. Morao bih da napomenem i Miguel Rodriguez-a koji je mnogo napredovao u proteklih godinu dana što je i potvrdio svojim prvim učešćem na finalnom turniru svetske serije.

SQL: Da li će skvoš uspeti da postane deo Olimpijskih igara?
VF: Nadam se da će uspeti. Prva sledeća prilika je 2024 godina. Biće jako teško. Sećamo se svi kampanje za 2020 godinu. Tad skvoš nije uspeo. Nadam se da će ljudi koji vode PSA i WSF uspeti da se izbore sa svim problemima sa kojima se suočavaju. Skvoš definitivno zaslužuje da postane deo porodice sportova koji su na programu na Olimpijskim igrama.

SQL: Kada te možemo očekivati na nekom od takmičenja pod okriljem Skvoš Asocijacije Srbije?
VF: Vrlo dobro pitanje. Na žalost jako mi je teško da uskladim termine. Zašto da ne? Ako se dogodi da budem u Srbiji i da se u tom periodu održava neki turnir, vrlo rado ću se odazvati pozivu. Ko zna… Možda sledeće godine tokom jeseni.

Intervju vodio: Ivan Popović